Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Η Παλλήνη ψήφισε ΟΧΙ στο ξεπούλημα των υποδομών ύδρευσης - αποχέτευσης.

Γράφει η Ηλέκτρα Βενετσάνου   
Παρασκευή, 01 Φεβρουάριος 2013 16:44

Γράφει η Ηλέκτρα Βενετσάνου   

Ενημέρωση για τους κινδύνους ιδιωτικοποίησης του νερού στην Παλλήνη

Η σημαντικότητα του νερού και η επικείμενη ιδιωτικοποίησή του ηταν το θέμα της ανοιχτής συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στην Παλλήνη την Τετάρτη 30 Ιανουρίου με πρωτοβουλία του Αναπτυξιακού Περιβαλλοντικού, Καταναλωτικού και Επιστημονικού Συνδέσμου Πολιτών Ανατ. Αττικής (ΑΝΕΣΠΑΑ).
nero-pallini_2Ο κόσμος ανταποκρίθηκε και η αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου – οινοποιείου Πέτρου σχεδόν γέμισε. Μετά την προβολή της πολύ ενδιαφέρουσας ταινίας – ντοκυμαντέρ: «Πωλείται Ζωή», του Δημοσιογράφου Γ. Αυγερόπουλου με θέμα την αρνητική εμπειρία από την ιδιωτικοποίηση του νερού σε άλλες χώρες, τον λόγο πήρε ο Κ. Ρίπης από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Μηχανικών της ΕΥΔΑΠ και έκανε μια μικρή ενημέρωση για την ΕΥΔΑΠ και τα σχέδια της κυβέρνησης. (Διαβάστε την ομιλία του εδώ)
Στη συνέχεια μίλησαν η Μαρία Κανελλοπούλου και΄Εφη Σπυροπούλου από την Πρωτοβουλία Πολιτών για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού (savegreekwater.gr), ο Γιάννης Κωσταντόπουλος από το συντονιστικό του Περιστερίου, ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού Λάμπρος Γκόγκας, ενώ τον συντονισμό έκανε ο Γιάννης Σμέρος. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Παλλήνης Αθ. Ζούτσος.
Διαβάστηκε ακόμα το ψήφισμα το οποίο κλήθηκε να υπογράψει το κοινό προκειμένου να κοινοποιηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Παλλήνης ζητώντας και την στήριξή του.nero-pallini_3
Τέλος, ο λόγος πέρασε στο κοινό, όπου είτε κάνοντας ερωτήσεις είτε καταθέτοντας την δική τους ιδέα συμπλήρωσαν στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Δυνατό παρών έδωσαν τα παιδιά του Γυμνάσιου Σπάτων και του Γυμνασίου Ανθούσας, μέλη της περιβαλλοντικής ομάδας των παραπάνω σχολείων. Η ομάδα της Ανθούσας ενημέρωσε το κοινό για σχετική εργασία που ετοιμάζουν.

Συνοψίζοντας τα βασικά συμπεράσματα της εκδήλωσης καταλήγουμε ότι:
  • Η ΕΥΔΑΠ είναι μια εταιρία κερδοφόρα που σε καμία περίπτωση δεν επιβαρύνει το κράτος και άρα δεν υπάρχει λόγος πώλησής της.
  • Σε οποιαδήποτε χώρα Ευρωπαϊκή ή μη που έχει ιδιωτικοποιηθεί ο φορέας του νερού είχαν αρνητικά αποτελέσματα στην ποιότητα και την τιμή του νερού.
  • Και βέβαια ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό, μή εμπορεύσιμο και αναφέρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη να έχει πρόσβαση σε αυτό.
Η ανοιχτή συζήτηση με θέμα "ΤΟ ΝΕΡΟ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ" θα επαναληφθεί σύντομα στη Βούλα.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ
ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΛΛΗΝΗΣ
ΖΗΤΑΜΕ
Από όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους του ΔΣ του Δήμου και την Διοίκηση του Δήμου να υπερψηφίσουν το παρακάτω κείμενο, που εξηγεί τους λόγους για τους οποίου δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν οι δημόσιοι οργανισμοί διαχείρισης του νερού στην Ελλάδα.

ΖΗΤΑΜΕ
Από όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους του ΔΣ του Δήμου και την Διοίκηση του Δήμου να υποστηρίξουν με κάθε μέσο το αίτημά μας, να παραμείνει το νερό κοινωνικό αγαθό, ασφαλές και φθηνό για όλους και ο φορέας διαχείρισης του νερού, η ΕΥΔΑΠ ΑΕ, να συνεχίσει να είναι μία Δημόσια και κοινωνική εταιρεία

ΖΗΤΑΜΕ
Από όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους του ΔΣ του Δήμου και την Διοίκηση του Δήμου να προωθήσουν το αίτημά μας και στις παρατάξεις τους, και η Διοίκηση του Δήμου Παλλήνης, με Επικεφαλής τον Δήμαρχο Αθ. Ζούτσο να προωθήσει και να υποστηρίξει την επικύρωση του ψηφίσματος και από την ΚΕΔΕ.
Διαβάστε ολόκληρο το ψήφισμα εδώ
------------------------------------

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ VIDEO ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Έναρξη της εκδήλωσης από τον Πρόεδρο κ. Λ. Γκόγκα, εισαγωγή από τον Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Κ. Ρίπη και χαιρετισμός του Δημάρχου Παλλήνης κ. Αθ. Ζούτσου.
Δείτε το video.
Παρουσίαση της ΕΥΔΑΠ από το μέλος του Δ.Σ. του Δ.Σ. του Συλλόγου Μηχανικών Π.Ε. & Τ.Ε. ΕΥΔΑΠ και Αντιπροέδρου του Συνδέσμου Κ. Ρίπη. Δείτε το video
Τοποθέτηση της εκπροσώπου της Πρωτοβουλίας για τη μη ιδιωτικοποποίηση του νερού κ. Μαρίας Κανελλοπούλου. Δείτε το video.

.Παρουσίαση από τον εκπρόσωπο του Συντονιστικού του Δήμου Περιστερίου κ. Γιάννη Κωνσταντόπουλου. Δείτε το video

 
Παρουσίαση της προγράμματος της περιβαλλοντικής ομάδας από το Γυμνάσιο Ανθούσας
Δείτε το video
Τοποθέτηση του Γ. Ζουρίδη, τ. Δ/ντή Δημοσίων Σχέσεων της ΕΥΔΑΠ, Συνταξιούχο.
Δείτε το video

Τοποθέτηση από την εκπρόσωπο του Συντονιστικού του Δήμου Περιστερίου κ. Σοφία Τζαβάρα. Δείτε το video.
Τοποθέτηση της καθηγήτριας γαλλικών, κ. Βάσιας Γερμανού από το 1ο Γυμνάσιο Γέρακα.
Δείτε το video
Ανάγνωση ψηφίσματος από τον Πρόεδρο του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Πολιτών Αν. Αττικής κ. Λ. Γκόγκα. Δείτε το video
Τοποθέτηση της αρχισυντάκτριας της εφημερίδας "ΕΒΔΟΜΗ" της Ανατολικής Αττικής, κ. Ηλέκτρας Βενετσάνου. Δείτε το video
Τοποθέτηση από τον Πρόεδρο του Επιστημονικού Συλλόγου εργαζομένων ΕΥΔΑΠ και Αν. Διευθυντή στις Οικονομικές της Υπηρεσίες κ. Ηλία Κορλού.
Δείτε το video
 Τοποθέτηση του κ. Τζ. Φικούρα, τ. Προέδρου Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Παλλήνης και μέλος της Πρωτοβουλίας Πολιτών Παλλήνης. Δείτε το video
Τοποθέτηση του κ. Δημ. Κοτρώνη, εργαζόμενου στις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου Σπάτων, τ. Προέδρου της Ένωσης Γονέων Παλλήνης. Δείτε το video
Τοποθέτηση του Προέδρου των εργαζομένων του Δήμου Παλλήνης. Δείτε το video
 Τοποθέτηση του μέλους του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Πολιτών κ. Θ. Περδικάρη. Δείτε το video
Τοποθέτηση  από την κ. Μ. Πανταζή, ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου. Δείτε το video

Πολλές ευχαριστίες στον κ. Φώτη Φώτου ο οποίος, αφιλοκερδώς, ανέλαβε όλη τη τεχνική υποστήριξη της εκδήλωσης.